Product: Live Commerce – $7,5 miljard omzet in 30 minuten

Product Blog

Product: Live Commerce – $7,5 miljard omzet in 30 minuten

 

Door de Corona crisis heeft bijna iedereen het online kanaal en thuisbezorgen ontdekt en ervaren. De groei van Picnic, het papiertekort voor uitgevers van boeken (door de grote vraag naar karton voor de pakketjes) en de online corona-test afspraken zijn hiervan goede voorbeelden. Toch is dit pas het begin want vanuit China is ‘Live Commerce’ komen overwaaien. Live Commerce is tijdens een live stream producten/merken bespreken en aanprijzen met conversie als doel. En dat dit serieus is blijkt wel dat Taobao Live, het livestream commerce kanaal van Alibaba dat in 2020 in 30 minuten de ongelofelijke omzet van $7,5 miljard haalde. Live commerce gaat over 

 • De veranderende klantbehoefte in retail
 • De digitalisering van retail
 • Het is een nieuwe dimensie van sales
 • Versterken van je merk (brand)
 • Constant in contact staan met klanten EN nieuwe klanten

De Product Managers van Alibaba hebben de live stream technologie tot in perfectie doorontwikkeld in hun product het online shopping platform. Het is inmiddels de manier om met klanten in contact te zijn (engagement).

 

Taoboa live

 

It’s Amazing! Van Tell&Sell naar Live Stream Commerce

It’s Amazing! Wellicht dat je die kreet van Tel Sell nog kan herinneren.  Tel Sell was het bekendste TV shopping kanaal waar in een loop constant (reclame) video’s werden afgespeeld om vooral huishoudelijke producten aan te prijzen. Om de conversie te stimuleren was het telefoon nummer prominent in beeld.

 

 

Toen waren de makers ongeveer ‘blind’ want ze hadden geen idee wie er precies naar de programma’s keek en wat de conversie ratio was. Met live commerce is dat het tegenovergestelde geworden. Voor de Product Managers van het Digitale Shopping platform is de data een goudmijn. Met de data kan de ‘programmering’ van het live commerce kanaal direct worden aangepast.

Live Commerce shows

Live commerce wordt op dit moment vooral toegepast in de volgende categorieën:

 • Fashion
 • Beauty/Schoonheid
 • Electronics
 • Interieur

Maar de eerste voorbeelden voor auto’s, antiek of huizen zijn er al. De live commerce shows worden geprogrammeerd met:

 • Product presentaties
 • Product tutorials – hoe iets te gebruiken
 • Interviews met de makers, verkopers en gebruikers
 • Talkshows met influencers
 • Behind the scenes (interessant voor merken)

En dat het werkt laat bijvoorbeeld de 40% conversie ratio van Douglas zien (lees hier een interview met Yassin Hamdaoui) of Walmarkt die de TikTok base met 25% liet groeien na een live commerce event op TikTok. Steeds meer mensen gaan online op een soort ‘productontdekkingstocht’. En dit is niet alleen meer de Generatie Z en Millennials maar steeds vaker ook de Babyboomers (dit zijn inmiddels ook vergroeid met hun mobiel).

 

‘de customer journey een soort snelweg is geworden, van awareness tot kopen in één live uitzending’

 

 ‘10-20% van alle producten zal via live stream worden verkocht’

Mckinsey schat dat in 2026, 10 tot 20 procent van alle online verkopen via live stream zal worden verkocht. Deze voorspelling en dat de customer journey een soort snelweg is geworden, van awareness tot kopen in één live uitzending, betekent voor de retail bedrijven en merken een enorme uitdagen om dit goed te doen. Digitaal Product Management wordt belangrijker dan ooit om het digitale shopping platform te ontwikkelen, te verbeteren en op basis van data de juiste inzichten te delen met marketing en sales.

Nog een artikel lezen? Click hier voor ‘Less Product is More Product