De 7 type product managers - welke ben jij?

Product Blog

In dit artikel lees je:

 • Welke 7 type product managers er zijn
 • Hoe je deze kan herkennen
 • Waarom dat belangrijk is

 Je krijg een product manager die je verdient

Zoals iedere organisatie anders is, is er ook geen standaard product manager. Bij ieder product, dienst of organisatie past dan ook een ander type product manager. Voor een belangrijke mate wordt dit bepaald door o.a. de levensfase waarin het product of dienst zich bevindt, het doel van het product, of het een B2B, B2C of B2B2C product is en wat voor een type technologie er wordt gebruikt om de klantwensen in te vullen.

 7 kenmerken van succesvolle product managers

Maar eerst is het belangrijk om de 7 belangrijke kenmerken die alle succesvolle product managers hebben te kennen. Dit is het fundament van een product manager.

 1. Ze zijn een generalist
 2. Ze kunnen prioriteiten te stellen en hoofd en bij zaken scheiden
 3. Ze durven te kiezen en daarmee ‘nee’ te zeggen
 4. Ze zijn goed in time management en plannen
 5. Ze zijn fan van het product en laten dit iedereen weten
 6. Ze zijn leergierig om zichzelf beter te maken
 7. Ze zijn erg nieuwsgierig en stellen altijd vragen of je het leuk vindt of niet

Een deel van deze kenmerken zijn goed aan te leren maar een ander deel, zoals men zegt, ‘moet toch ook een beetje in je zitten’.

 ‘Bij Amazon werken Technische Product Managers en bij…’

Bij het kijken naar de verschillende vacatures van product managers wordt, behalve dat product managers veel moeten kunnen, snel duidelijk wat voor een type product manager organisaties zoeken. In de huidige markt zijn dit de volgende type product managers:

 1. Actie product manager
 2. Technische product manager
 3. Analytische product manager
 4. Design product manager
 5. Marketing product manager
 6. Business product manager
 7. Visionair product manager

 

De meeste product managers zijn een …. mix

De meeste product managers zijn een combinatie van 1 á 3 types product manager. Bijvoorbeeld de Actie PM heeft vaak ook veel eigenschappen van de Technische PM of van de Visionair PM. Het is als product manager dan ook belangrijk om dit voor jezelf te bepalen zodat je ook weet waar je sterktes liggen of welke kennis ontwikkelpunten je (nog) hebt om jouw rol als product manager goed uit te voeren.

 Type product managers binnen teams

Binnen grote product teams is het vaak normaal om met verschillende type product managers te werken aan verschillende product onderdelen waarbij bijvoorbeeld één verantwoordelijk is voor het maximaliseren (growth) van het aantal bezoekers/users (PM type design/ marketing) en ‘de andere voor site integriteit met interne controle systemen om bijvoorbeeld fake news tegen te gaan (PM type technisch/ analytisch).

 Domeinkennis van een product managers is cruciaal

Promotie naar een product management functie is geweldig maar dan begint het avontuur pas. Tijdens het onderzoek over de status van product management door Product Department kwam naar voren dat een van de belangrijkste reden voor een promotie vaak samenhangt met de mate van domeinkennis, bijvoorbeeld technisch, design markt of klant. Bepalen wat voor een type product manager jij bent biedt je waardevolle inzicht wat jouw kracht is, hoe je het verschil kan maken en kan groeien.

 Waardevol voor het HR beleid en sollicitaties

Bij het schrijven van een product management vacature is kijken naar de verschillende type product managers waardevol. Niet alleen kan je daar al een eerste schifting maken, het biedt ook veel input voor de vragen tijdens een sollicitatie gesprek.

Meer weten over wat voor een type product manager jij bent? of wat voor een type jouw organisatie het beste kan gebruiken? Neem dan contact op met Product Department. 

Klik hier voor inschrijven voor de Product Blog