Less product is more and more smaakt naar meer

Product Blog

Less product is more and more smaakt naar meer

 

De meeste succesvolle producten beginnen klein en gefocust. De waarde (value) van het product is direct duidelijk voor klanten en users. Dit is de reden voor het succes in het begin. En succes smaakt naar meer. Om het momentum vast te houden gaan Product Managers, Product Owners en product teams aan de slag om nog meer waarde te creëren voor klanten.

 

Meer waarde, meer klanten, meer succes

Enkele van de meest voorkomende redenen om een product te laten groeien zijn:

  • Het product team wil meer waarde te creëren voor bestaande klanten door meer features/functionaliteit toe te voegen omdat klanten erom vragen.
  • Het product team ‘ziet’ kansen om nieuwe klantgroepen te targeten door nieuwe features/functionaliteiten toe te voegen.
  • Het product team wil de concurrentie voor blijven door nieuwe features/functionaliteiten toe te voegen omdat de concurrenten dit ook doen.

Featuritus Curve 

More is more

Het product en de scope groeit, zoals de bedoeling. Dit is vaak een moment waarop het product team realiseert dat ‘more ook more is’. Het wordt lastiger om focus te houden en prioriteiten te stellen met als gevolg dat de propositie erodeerd. De waarde (value) die eerst zo duidelijk was voor klanten en gebruikers, is opeens niet meer zo duidelijk.

 

Nieuwe propositie of hernieuwde focus

Wanneer de waarde propositie niet meer zo duidelijk is, is een eerste reflex om de propositie aan te passen. Dit is de ‘meer wordt anders’ oplossing. Dit kan (ook) een goede oplossing zijn maar kies hier pas voor wanneer het product team ook heeft gekeken naar de optie ‘hernieuwde focus’.  Deze optie dwingt het product team om te kijken naar het product. Dit betekent functionaliteiten ‘uit zetten’ en te schrappen van de backlog zodat de waarde van het product weer in lijn is met de bestaande propositie. Terug naar less is more.

Less is more, maar let op het volgende want anders wordt het ‘Less is Less’.

  • Features/functionaliteit of informatie weglaten zonder na te gaan hoe belangrijk het is.
  • Over simplificeren van processen alleen maar om iets er makkelijk of mooier uit te laten zien.

Altavista vs Google

Product in balans houden

Als Product Manager of Product Owner is het een constante uitdaging om de propositie (waarde voor klanten) en het (door)ontwikkelen van het product in balans te houden. De belangrijke hulpmiddelen zijn hierbij ‘heel vaak NEE zeggen tegen nieuwe features’, naar de data van het product te kijken en klanten compenseren wanneer er features worden ‘uit gezet’. En af toe jezelf en het product team de vraag stellen ‘welke 3 features of functionaliteiten zou ik meenemen wanneer ik het product opnieuw zou maken’.

 

Wil je meer lezen over Digital Product Management?

Schrijf je dan hier in voor de Product Blog.

 

EN/OF wil je meer weten van Digital Product Management bekijk hier het opleidingsprogramma Digital Product Management