De geheim agent in product analytics

Product Blog

In dit artikel lees je over:

  • Product management software oplossingen
  • In de categorie product analytics software
  • En specifiek over Watchful – product intelligence software uit Israël

 Voor product managers is het steeds lastiger om de concurrentie goed in de gaten te houden, zeker op het gebied van mobile app ontwikkeling. Een app openen en zien wat de concurrent doet zit er tegenwoordig niet meer in. Per gebruiker, regio en doelgroep zijn er verschillende versies die tegelijkertijd live zijn om zo via (o.a. multi A/B) testing snel inzicht te krijgen in het succes van nieuwe features, designs of toepassingen. Voor sommige bedrijven is de eerste zijn van levensbelang zoals Snapchat.

 Op jacht naar data

De product analytics software aanbieders hebben data nodig om resultaten te kunnen presenteren. De meeste product analytic software focust op de gebruikers van een bedrijf (de koper van de software). Denk hierbij aan o.a Pendo, Mixpanel, Amplitude en het Nederlandse Objectiv, zij hebben direct toegang tot de gebruikers data. Voor software om te kijken wat concurrenten doen is het lastiger om de honger naar data te stillen.  Zo heeft bijvoorbeeld App Annie een VPN app gekocht om toegang te krijgen tot data van gebruikers. De data wordt geanonimiseerd om vervolgens inzicht in het concurrentielandschap te krijgen. Dit gebeurt onzichtbaar voor gebruikers op de achtergrond. Waardevolle data maar privacy technisch zitten er nog wat haken en ogen aan. Product intelligence software aanbieders gedragen zich steeds meer als een spion, een geheim agent die achter de linies onzichtbaar opereert. 

 De nieuwe Product Intelligence geheim agent

Informatie is macht en meten is weten; deze twee uitgangspunten zijn van toepassing op Watchful. Een applicatie uit Israël waar veel expertise is op het gebied van o.a. monitoring, hacking en cyber security. Dit is een van de nieuwste 007’s op het gebied van product intelligence software. Deze nieuwe software applicatie biedt inzicht in concurrenten door het analyseren van alle verschillende versies, wijzigingen in user flows, design en ongereleaste versies van een app. Volgens Watchful gebeurt het verzamelen open en zichtbaar voor gebruikers, die een soort panel vormen. De data die wordt verzameld bestaat uit het opnemen van video’s en screenshots. Op de website wordt hier verder niet veel informatie aan besteed. Kortom ben je een ‘panel lid’, dan is vertrouwen hebben in Watchful belangrijk, maar hoe je geheim agenten kan vertrouwen blijft een open vraag.

Voorsprong door technologie

De beelden die worden opgenomen worden door een algoritme geanalyseerd en vervolgens handmatig gecheckt door medewerkers die dan een rapport opmaken. Deze inzichten zijn veel waard want via de Amerikaanse site TechCrunch deelde Watchful bijvoorbeeld dat TikTok een deepfake maker aan het testen was. Technologie gaat voorop om de concurrentie positie te verbeteren. Naast inzicht in de toepassing voor gebruikers zijn de tech-keuzes van concurrenten ook belangrijk om als bedrijf bij te blijven. Klanten worden niet bekend gemaakt maar de grote bedrijven actief in het mobiele domein zijn logische kandidaten.

 

 

Over de product management software series

Moderne product managers gebruiken steeds vaker verschillende software applicaties om sneller, beter en goedkoper het succes van een product te realiseren. De tijd dat Google analytics de belangrijkste databron was is allang voorbij.  De keuze mogelijkheden zijn enorm en voor product managers is het lastig om bij te blijven. In deze product management software series worden verschillende product management software groepen besproken of een specifiek product. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de Product Blog van Product Department.