White paper - Agile Product Management

Product Blog

White Paper – Agile Product Management

 

In deze white paper lees je over:

 

  • Wat Agile Product Management is
  • Wat het verschil is tussen een Product Manager en de Product Owner
  • Over de product management functie in agile frameworks
  • De download link van de white paper staat onderaan dit artikel

 

De waarde van agile product management

 

De waarde van agile product management zit in het overbruggen van het ‘gat in de praktijk’ tussen de business en digital/IT. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in het opzetten van agile/scrum development organisaties met o.a. product owners, cross-functionele teams, sprints en backlogs maar niet in de product management capabilities. De praktijk laat zien dat het ‘strategische’ stuk onderbelicht is.

 

 

Product manager functie vs de Product Owner rol

 

De invulling en positie van de ‘productfunctie’ is bij veel organisaties anders. De komst van ‘agile’ heeft daar niet veel aan veranderd behalve dat de rol van Product Owner is geïntroduceerd maar ook die is niet overal hetzelfde. Hieronder drie veel voorkomende invullingen van de product Owner rol:

 

  1. Een Product Owner is een tactisch lid van het product development team die dagelijks scrum meetings bijwoont en de backlog prioriteiten stelt zodat de developers efficiënt werken aan de juist dingen.
  2. Een Product Owner is verantwoordelijk om de belangen van de klant/user te vertegenwoordigen in het development team. De Product Owner is de proxy-klant voor de developers.
  3. Een Product Owner is in de praktijk de Product Manager die alle sprints overziet en beschikbaar is voor het development team voor alle vragen over het product en klant.

 

 Binnen agile frameworks is de Product Owner een team rol. Dit is ook het grootste verschil met een product manager, dat is een business functie. Een Product Owner zonder team heeft geen functie, een Product Manager wel. Dit stelt de Product Manager in staat om antwoord te geven op de vraag ‘hoe weten we of we het juiste product ‘bouwen’. De Product Manager is, als het goed is, vergeleken de Product Owner op een strategischer niveau aan het werk.

 

Product Management functie in Agile Frameworks

 

Alle agile frameworks zijn ontwikkel methodieken die uitgaan dat de personen die de rollen en functies invullen een bepaalde mate van kennis hebben over de markt, concurrentie, klanten, users en business doelstellingen. Dat dit de basis is om de ‘voice of the customer’ te vertalen tot (business) waarde wat vervolgens tot de gewenste resultaten leidt. De praktijk laat echter vaak zien (uitzonderingen zijn er ook zeker) dat de ‘strategische’ component van de product functie ondergeschikt is aan de processen, invulling van de rollen en waan van de dag. In het overzicht zijn de ‘product’ rollen in de agile frameworks geplot met op de x-as de mate van tactische invulling en op de y-as de mate van strategische invulling.

 

 

Wil je meer weten over Agile Product Management? Download dan de White Paper of neem contact op.

WhitePaper

Download hier jouw White Paper over Agile Product Management 

Symbool Product Department met tekst aanmelden Product Blog

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor de Product Blog