Groeiende vraag naar goed opgeleide product managers

Groeiende vraag naar goed opgeleide product managers door product denken in de digitale transitie

PERSBERICHT 

Amsterdam 16 juni 2020 – Ondernemer Emile Berckmoes zet de startup Product Department ‘live’, een nieuw opleidingsbedrijf met als doel om fantastische product managers op te leiden. Hiermee speelt de startup in op de verwachting dat de vraag naar goed opgeleide product managers gaat toenemen. In de digitale transitie waarin ‘software de wereld opeet’ is het ontwikkelen van de product management capabilities voor organisaties cruciaal omdat producten en diensten een ‘digitale laag’ krijgen en CX alles bepalend is voor succes.

‘De moderne product management functie mist bij veel organisaties omdat er een gat zitten tussen de agile/scrum teams met Product Owners en wat de industrie een product manager noemt’ aldus Emile Berckmoes. De naam Product Department is dan ook een knipoog naar het groeiende belang van het organisatie onderdeel van de product managers die verantwoordelijk zijn voor het succes van het product of dienst tijdens de hele product life cycle.

Product management staat nog in de kinderschoenen in Nederland

In het marktonderzoek naar de opleidingsbehoefte en status van product management in Nederland, uitgevoerd door Product Department, komt o.a. naar voren dat de eindverantwoordelijkheid voor het succes van een product of dienst tijdens de life cycle onduidelijk is binnen organisaties. Product Owners en de agile/scrum teams voelen zich wel verantwoordelijk voor de (digitale) productontwikkeling maar tegelijkertijd houden ze zich weinig bezig met de productstrategie. Hierdoor is het lastig om ‘echte’ waarde te leveren of de waarde te bepalen van de het (software) product voor de klant en de gebruikers. Het strategische denken en de commerciële activiteiten zijn vaak nog belegd in het domein van marketing, sales, innovatie en business development. Goed opgeleide product managers vullen dit gat op en verbinden de klant, business met het product of dienst.

Product denken onmisbaar om echte waarde toe te voegen

Het product denken wint aan terrein in Nederland. Binnen steeds meer organisaties ontstaat het bewustzijn dat in de huidige tijd om waarde te creëren voor klanten product denken onmisbaar is. Product denken gaat een stap verder dan de servitization trend dat zich veel meer richt op het verdienmodel, waarbij as-a-service model het bekendste is. Product denken gaat uit van een holistische kijk op het product of dienst en hoe deze het beste aansluit op de afnemersbehoefte door de juiste waarde te ontsluiten. Om mee te kunnen in deze trend is de Product Management functie en daarmee Product managers onmisbaar.

Silicon Valley succesformule

Product management is door Silicon Valley heruitgevonden en als formule toegepast door de domeinen business, design en technologie te combineren. Product management is bewezen als aanpak om succesvol in te spelen op de klantbehoeftes in de huidige tijd. Dit heeft zich vertaald in de Verenigde Staten in een stijgende vraag naar product managers. Nederland loopt wat dat betreft wat nog achter maar product Department verwacht dat ook hier de vraag naar goed opgeleide product managers zal groeien. Om hierop in te spelen heeft Product Departement de Silicon Valley succesformule geanalyseerd en vertaald naar het Certified Product Management curriculum. Instructeurs die zich hebben verbonden aan Product Department werken o.a. bij Amazon Webservices, Nationale Nederlanden, Zola electric en Guidion.

Voor meer informatie neem contact op met Emile Berckmoes op 06-34941527 of mail naar emile.berckmoes@productdepartment.nl