Is Nederland een lage lonenland voor de grote tech-bedrijven?

Product Blog

Is Nederland een lage lonenland voor de grote tech-bedrijven?

 

Afgelopen week las ik het bericht dat Facebook op zoek gaat naar 10.000 nieuwe software developers in Europa in de komende 5 jaar voor hun nieuwe project ‘Metaverse’. Dit gaat linksom of rechtsom impact hebben op de ‘war on talent’. Tegelijkertijd moest ik ook denken aan een artikel van Gergely Orosz van de Pragmatic Engineer over de salarissen van software engineers in Europa en Nederland. Dit leidde tot de vraag ‘Is Nederland een lage lonenland voor de grote-techbedrijven?

 

Digital Product Management als ‘wapen in de war on talent’

Zijn analyse is interessant en ook zeker relevant na de aankondiging van facebook. Gelukkig zijn er meer ‘wapens in de war on talent’ dan alleen diepe zakken om succesvolle product teams met goede software engineers te behouden. Behalve de secundaire arbeidsvoorwaarden is investeren in de Digital Product Management capabilities misschien wel het beste wapen.

In dit artikel lees je over:

  • 3 type bedrijven waar Engineers werken (lees hoeveel software engineers verdienen)
  • De impact van de digitaliseringscompetitie voor organisaties en product teams
  • Het belang om te investeringen in Digital Product Management capabilities om software engineers aan je te binden.

 

Er is geen gemiddeld salaris niveau meer voor software engineers

In het onderzoeksrapport van talent.io staat dat de meest ervaren software engineers tussen de 55.000 tot 70.000 euro per jaar verdienen. Toch zijn er zijn in Nederland grote salaris verschillen voor software engineers te zien, sommige verdienen tot wel 250.000 euro per jaar. Deze grote verschillen zijn geen uitzondering. Het gemiddeld salarisniveau voor het ervaringsniveau waarnaar vaak nog wordt verwezen in vacatures of banensites bestaat in de praktijk niet (meer). Ieder bedrijf trekt tegenwoordig haar eigen categorie software engineers aan met haar eigen salaris schaal.

 

Grafiek salarissen software engineers product teams

 

3 groepen software engineers en het verschil in salarissen

 

In de bovenstaande figuur zijn 3 groepen weergegeven. De eerste groep bestaat uit lokale bedrijven, denk aan supermarkten, boekhandels, webshops of andere bedrijven waar de software engineer werkt op de IT-afdeling. De IT-afdeling wordt nog gezien als een kostenpost en technologie niet wordt beschouwd als een kern activiteit of als onderscheidend vermogen. Startups horen ook bij deze groep wanneer er naar het salaris niveau wordt gekeken, verder houdt de vergelijking op.

De tweede groep bestaat uit grote ondernemingen die nationaal of internationaal opereren in sectoren zoals bouw, retail, energie, e-commerce maar ook scale-ups (Nike, marktplaats, Adyen, Miro, TheFork, ING). Deze groep vist in dezelfde vijver van talent als de eerste groep maar betalen gemiddeld 2x meer voor dezelfde capabilities.

De derde groep bestaat uit de grote tech bedrijven, denk dan aan Facebook, Amazon, GitHub, Strip maar ook Booking.com (als enige niet Amerikaans). Deze groep concurreert internationaal om al het talent. Deze groep betaald 3 tot 5x meer dan de bedrijven groep 1. Voor de carrière vertrokken dan ook veel software engineers naar de Verenigde Staten om daar voor veel hogere salarissen te gaan werken. 

 

Grafiek Salarissen software engineers product teams 2

 

Nederland als lage lonenland voor de grote tech-bedrijven?

De trend was voor de Coronacrisis al gestart maar met het standaard thuiswerken is het nog aantrekkelijker geworden voor bedrijven om in heel Nederland naar talent te zoeken. En dit is zeker het geval voor de tech-bedrijven. Deze groep ziet dat er in Europa en ook Nederland heel veel talent beschikbaar is dat tegelijkertijd relatief laag salaris heeft. Zelfs wanneer het salaris wordt verdubbeld is het nog weinig in vergelijking met wat er in Silicon Valley wordt betaald. In het artikel van Gergerly Orosz worden een paar mooi voorbeelden gegeven. De impact is groot voor de bedrijven in groep 1 en groep 2.

 

Software engineering: kosten of een investering?

Een software development team bestaat al snel uit 7 personen. Voor een bedrijf uit de eerste groep kost zo’n team tussen de 300.000 en 400.000 euro per jaar. Dit betekent dat het belangrijk is dat het team maximaal presteert want verkeerd ontwikkelde software code is waardeloos. Behalve dat het belangrijk is om de kosten te dekken (en vooral klantwaarde te creëren) is er nog een belangrijke reden om te investeren in een succesvol product team.

 

Blije en tevreden software engineers switchen niet snel van job

Gezien de groeiende concurrentie om talentvolle software engineers wordt het voor de bedrijven in groep 1 en groep 2 steeds belangrijker om de mensen te behouden. Dat bedrijven in groep 1 niet kunnen concurreren met de salarissen van groep 3 lijkt duidelijk. Maar groep 2 kan een gevaarlijke concurrent zijn in de war om talent. Gelukkig is salaris niet het enige waar mee geconcurreerd kan worden. Salaris wordt vaak pas belangrijk wanneer de mensen niet meer tevreden zijn. Naast de secundaire arbeidsvoorwaarden (lees vrije tijd en werkdruk) wordt investeren in Digital Product Management steeds belangrijker want in teams die presteren is de sfeer vaak opper best en denkt bijna niemand er aan om van job te switchen. Kortom wil je als organisatie je mensen in het product team behouden investeer dan in de digital product management capabilities van je Product Managemers, Product Owners en Product Teams.

 

Wil je meer lezen over Digital Product Management?

Schrijf je dan hier in voor de Product Blog.

 

EN/OF wil je meer weten van Digital Product Management bekijk hier het opleidingsprogramma Digital Product Management – Startdatum 8 november 2021