'Ga denken als een Product Manager'

Product Blog

 ‘Ga denken als een Product Manager’

Aukjan van Belkum is Product Manager bij EclecticIQ. Begonnen als ingenieur in de software ontwikkeling maar vervolgens de eerste stappen gemaakt richting Digital Product Management als Product Owner omdat hij ‘het managen van wat we deden miste’. Nu is hij als Product Manager verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het Cyber Threat Intelligence Platform. In dit interview praten we over:

 

 

Foto Aukjan van Belkum + logo EclecticIQ

 

 

Wat is het product van EclecticIQ?

EclecticIQ levert Cyber Threat Intelligence (CTI) producten en diensten. CTI is informatie over criminele activiteiten op het internet, denk aan Phishing, Malware, Ransomware en Spionage.  Door inzet van onze producten, kunnen organisaties de cyber security strategie verbeteren en daarmee anticiperen op nieuwe bedreigingen. Centraal in deze aanpak is het Threat Intelligence Platform (EclecticIQ Platform), waarin organisaties alle verschillende stromen van CTI kunnen opslaan, verwerken en analyseren met als doel de betrokken partijen te kunnen informeren. 

 

Afbeelding cyber security met slot

Aan wat voor een organisaties moet je dan denken? Klein, groot, internationaal?

Wij leveren onze producten aan die organisaties die het meeste doelwit zijn van cyber criminele activiteiten. Denk hierbij aan overheden die als taak hebben op landelijk niveau de veiligheid te waarborgen en (semi-) overheden te informeren over de cyber risico’s. Daarnaast ook in de private sector grote organisaties zoals banken en multinationals. Voor het omgaan met cyber threat intelligence moet je een volwassen infrastructuur hebben staan.

 

Afbeelding reis van product Owner naar Product Manager

Hoe zie jij als ex-Product Owner de relatie tussen Product Manager en Product Owner?

Deze relatie is binnen EclecticIQ veranderd. Vroeger werkten we met Product Owners maar om het product naar een hoger niveau te tillen creëerden we ook de product manager functie. Maar dit gaf niet het gewenste resultaat omdat we graag de stappen tussen User en het team zo kort mogelijk houden, en de Product Owners ook steeds meer PM functies gingen vervullen We hebben daarom geen Product Owners meer en alleen nog maar Product Managers. Er is nu meer differentiatie tussen de zgn. details en de strategische product kant.

 

Wat is het effect geweest op de product teams van deze verandering?

Er is nu veel duidelijker een connectie tussen de productstrategie en de dagelijkse werkzaamheden. We veranderen trouwens best vaak iets om nieuwe challenges goed op te pakken. Als je als product organisatie aan het groeien bent ga je steeds meer naar je toe halen. Bijvoorbeeld Pricing is nu echt een onderdeel is geworden van Digital Product Management. Vroeger lag dat veel meer bij Sales.

 

Wat is je visie op de ideale product led organisatie?

In de ideale product led wereld zit de klant snel ‘in’ het product maar dit vergt een transitie. Organisatie hebben nu nog veel aandacht voor Marketing Qualified Leads en Sales Qualified Leads in de pipelines. In feite ben je dan bezig met het maken van een groot vangnet. Als product led organisatie gaat dat niet snel genoeg want je wilt zo snel mogelijk potentiële klanten in het product hebben om de waarde te laten zien. Het gaat daarom om de Product Qualified Leads. Veel online SaaS producten zijn hiervan goede voorbeelden. Vaak gebruiken ze een gestripte versie als lokkertje. Voor ons dit model niet een-op-een toepasbaar omdat we met een on-premise platform zitten. We zitten met lange verkoop trajecten waarbij vaak de platform gebruikers niet hetzelfde zijn als de kopers. Om de transitie te kunnen maken, moet er dus ook aan de productkant eea gebeuren.

 

Afbeelding funnel Marketing Qualified Lead vs Product Qualified Lead

 

Hoe merk je dat je aan het groeien bent als een product organisatie?

Eerst hadden we bijvoorbeeld een value/feature approach. Dit zorgde voor een onbalans in de product prio’s en de team prio’s. Er was veel verschil tussen workloads van teams en de resultaten. Door het product centraal te zetten is dit nu opgelost. Verder zie ik dat we de marketingfunctie binnen Digital Product Management aan het professionaliseren zijn. De product focus zorgt dat de outbound sales minder dominant wordt in de organisatie. We gaan van een sales driven naar een product led organisatie. Dit is ook nodig want in de huidige digitale tijd moet de de Cost of Acquisition constant omlaag. We zijn daarom ook op zoek naar welke onderdelen we kunnen automatiseren in het sales of pre-sales traject. Dit zorgt dat aan ik aan de ‘strategie’ kant veel aan het rennen ben omdat we geen 100% SaaS oplossing bieden zijn veel standaard lessons learned niet direct toepasbaar.

 

On-premise ivp een SaaS product? Waarom is dit belangrijk?

Dat is wat onze klanten verwachten en eisen. Dit is een meerwaarde en vaak ook een voorwaarde van voor bedrijven vanuit veiligheidsaspect. De waarde van de cloud is wel duidelijk en daarom zie je wel steeds meer hybride oplossingen.

 

Hoe heb je de werkwijze ingericht om de product focus te behouden?

Hoog over is de inrichting hebben we een keer per maand een Product Increment (voor het plannen van engineering werk) en een Quarterly Planning (voor alignment en voortgang van de  strategie). Per kwartaal kijken we samen waar de teams staan en wat de samenstelling is. Er is altijd wel een vaste kern per team van een Product Manager, Tech Lead en Quality Assurance Engineer met daaromheen een flexibele engineering schil. De specifieke werkwijze wordt per team bepaald want Agile is goed in het definiëren van de rollen maar het blijft een uitdaging om deze dan weer te fine-tunen in de praktijk. Het initiatief ligt dan ook bij o,a. de Product Manager, Design Lead en Tech Lead hoe ze dit inrichten. Samen bepalen ze bijvoorbeeld wie de Product Owner rol in het team tijdelijk op zich neemt.

 

Text Product Leader Paradox

 

Wat is je persoonlijke uitdaging als Product Manager?

Mezelf verder als Product Leader te ontwikkelen. Product leader worden is een reis waarbij je steeds verder uit de operatie wordt getrokken en het ‘leiderschap’ in wordt getrokken. Het gaat dan om de product organisatie op te bouwen, mensen te sturen en de organisatie de productstrategie te laten snappen. De paradox is misschien wel dat voor een product leader de faciliterende rol groter wordt dan  het direct werken aan het product.

 

Ook interessant:

 

Symbool Product Department met tekst aanmelden Product Blog