Digital Product Management Value Framework©

Waarde creëren door de Business met Digital/IT te verbinden

Digital Product Management Value Framework ©

Het doel van Digital Product Management is het creëren van maximale waarde voor klanten en de organisatie door continue verbindingen te leggen tussen de markt, klant, strategie, development en de (commerciële) activiteiten. Het door Product Department ontwikkelde Digital Product Management Value Framework © is hierbij een praktische gids met verschillende bewezen modellen om organisaties en mensen hierbij te helpen. 

Afbeelding Digital Product Management Framework

Vergroot afbeelding

Continue verbeteren op basis van het totale plaatje 

Het Digital Product Management Value Framework © heeft drie ‘loops’. De eerste gaat over New Product Development waarin de focus ligt om het ontdekken van waarde met nieuwe producten, diensten en features op basis het Minimal Viable Product (MVP) principe. De tweede loop gaat over het introduceren van een nieuw product of dienst in de markt en bij de derde loop ligt de focus op de release van nieuwe features of functionaliteit van bestaande producten. Na iedere loop of release is er een ‘value check’ op basis van nieuwe inzichten die kijkt naar de mogelijke impact op de product visie, product strategie, waarde propositie, pricing, strategische roadmap en backlog. Dit is een continue proces waarbij  de Business als Digital/IT samen kijken wat de next steps zijn.

 

Afbeelding van Digitital Product Management met positie van agile en scrum sprints

Vergroot afbeelding

Digital Product Management gaat over outcome

 

Digital Product Management gaat een stap verder dan veel agile frameworks. Bij agile frameworks ligt de focus op het development team, het verbeteren van de kwaliteit, de efficiëntie en het sneller opleveren van het software product. Op basis van ‘direct’ gegenereerde data van gebruikers en het product worden de prioriteiten op de backlog bepaald. Deze activiteiten worden in de meeste gevallen door de Digital/IT organisatie uitgevoerd. Bij Digital Product Management is slechts dit een onderdeel van het totale proces om waarde te creëren met het product of dienst voor klanten en de organisatie. Digital Product Management kijkt ook naar de markt, concurrentie en veranderende afnemersbehoeftes (lees:dit zijn potentiële klanten).  Door deze explicite connectie met de business wordt voorkomen dat de organisatie in de ‘efficiëntie en feature val’ loopt. Het gaat om ‘outcome’ en niet om ‘output’ en dit kan alleen door de Business met Digital/IT te verbinden.

 

Afbeelding Digital Product Management functie en Product Owner rol

Vergroot afbeelding

De Digital Product Management functie en Product Owner rol horen bij elkaar

 

Door deze opzet kan Digital Product Management een brug zijn tussen de Business en Digital/IT. In het Digital Product Management Value Framework © horen de Digital Product Management functie en de Product Owner rol bij elkaar. De day-to-day invulling verschilt bij veel organisaties maar om echte waarde te creëren met producten en diensten voor klanten en de organisaties is alleen het invullen de Product Owner rol te weinig. Door in Digital Product Management te investeren verbindt de organisatie de Business en Digital/IT en dat vertaalt zich automatisch in meer waarde creatie voor klanten en de organisatie.

Wil je meer weten over Digital Product Management? Kijk dan ook op de Product Blog voor interviews, artikelen en whitepapers.